Budynek przy Krótkiej 6.

W  remontowanym, zabytkowym Domu Wiedemanna przy ulicy Krótkiej 6 w Pruszczu Gdańskim udało się dotrzeć do oryginalnego układu pomieszczeń z przełomu XVIII i XIX wieku. Odkryto skrytki w mansardach dachu z niewielkimi drzwiczkami zamykanymi na zasuwki.

Zabytkowy dwór podcieniowy przy ulicy Krótkiej 6 w Pruszczu Gdańskim to drugi, po Powiatowej i Miejskiej Bibliotece Publicznej, najstarszy budynek w mieście. Wybudowano go około roku 1800 na wschodniej pierzei dawnego placu targowego. Oprócz bardzo ciekawej, konstrukcji, w skład której wchodzą, oprócz szachulca, charakterystyczny podcień oparty na kolumnadzie, na uwagę zasługuje częściowe wypełnienie cegłą holenderką i ozdobna klatka schodowa. Na Krótkiej 6 mieszkał wraz z rodziną jeden z ojców Pruszcza Gdańskiego, dr Hermann Wiedemann. Wiedemann w 1847 roku przeniósł się tutaj z Oliwy, aby objąć praktykę lekarską. Jego działalność nie ograniczała się tylko do leczenia. Nadzorował rozbudowę miejscowości według nowoczesnych standardów małego miasteczka. Był też wieloletnim dyrektorem cukrowni i zbudował nowoczesny szpital. W 1896 roku, na półwiecze pracy zawodowej, mianowano go honorowym obywatelem Pruszcza.

Obecnie w budynku przy ulicy Krótkiej 6 trwają prace, mające na celu odciążenie konstrukcji budynku. W celu wzmocnienia fundamentów budynku wykonano przypory żelbetowe ścian szczytowych. Na miejscu pojawiła się też komisja konserwatorska z udziałem przedstawiciela Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, podjęto szereg decyzji mających na celu ochronę pierwotnej tkanki obiektu. W ciągu najbliższych dni zostanie rozebrane poszycie dachu oraz nastąpi wymiana konstrukcji więźby dachu. Krótka 6 odkrywa także przed nami kolejne niespodzianki.

Przy odkuwaniu pierwotnych tynków odkryto między innymi gazetę z 1834 roku i skrytki w mansardach dachu z niewielkimi drzwiczkami zamykanymi na zasuwki. Ukazały się także oryginalne detale konstrukcyjne, takie jak pozostałości po kominkach czy odciągi kominowe. Możemy teraz także zobaczyć, jak słoneczne były salony, przestronne pokoje. W jaki sposób zastosowano dodatkowe naświetla w oknach, aby uzyskać we wnętrzach dużą ilość światła, a także jak funkcjonalny był to projekt pod kątem wykorzystania powierzchni.

info+foto: Facebook/Miasto Pruszcz Gdański


Dodaj komentarz